Την ξεχωρίζουμε εύκολα από την όψη της, καθώς
τη βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή, σε νιφάδες κιτρινωπού χρώματος, που θυμίζουν
κάπως και τριμμένο τυρί. Δεν είναι να απορείτε, που πολύ συχνά τη βλέπουμε να
προστίθεται σε vegan και νηστίσιμες μακαρονάδες, έναντι της παρμεζάνας.
Η διατροφική μαγιά δίνει σούπερ γεύση
όταν την αναμίξετε με άλλα υλικά σε χορτοφαγικές και ωμοφαγικές συνταγές, από
ζυμαρικά, πουρέδες και σούπες, μέχρι σαλάτες, σάλτσες και ντιπ. Μάλιστα, πολλοί
τη χαρακτηρίζουν umami, ενώ λόγω της τυρένιας γεύσης της μπορεί να πάρει εύκολα
τη θέση του τυριού, εμπλουτίζοντας γευστικά κάθε γεύμα.
Πέρα από τη γεύση της και τις διάφορες
χρήσεις που μπορεί να έχει στη μαγειρική, η διατροφική μαγιά αξίζει μία θέση
στην κουζίνα σας και για τα ωφέλη που έχει για τον οργανισμό. Ειδικότερα, οι
ενισχυμένες βερσιόν της διατροφικής μαγιάς είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12,
σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνες, συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό
όσων απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επίσης, περιέχει εδώδιμες
ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Σημειώνεται ότι η διατροφική μαγιά θεωρείται
προϊόν ελεύθερο γλουτένης