Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους, διατηρώντας ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Η φυσική όσμωση σε αντιπαράθεση με την συμβατική μέθοδο, παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων έως 18 μήνες καθιστώντας τα, ως πλέον λειτουργικά για τη βιομηχανία τροφίμων.
Το συγκριτικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές είναι ότι επιλέγονται μόνο φρέσκα φρούτα Α΄ διαλογής και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και πρόσθετα.
Τα οφέλη του δαμάσκηνου είναι περισσότερα από όσο νομίζουμε. Προσθέτοντας δαμάσκηνα στην διατροφή μας βάζουμε ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθειά μας για καλύτερη υγεία. Μία μερίδα δαμάσκηνα ίσως να μην μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όμως συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη των συστατικών αυτών. Έτσι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας και μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
Για να δούμε πιο αναλυτικά τι μπορούν να κάνει το δαμάσκηνο με τις θρεπτικές ουσίες του:
- Προστατεύει την καρδιά
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Μειώνει τη χοληστερίνη
- Μειώνει το ζάχαρο στο αίμα
- Καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα
- Προστατεύει το πεπτικό σύστημα
- Συμβάλει στη μείωση βάρους
- Βοηθάει στην υγεία των οστών
- .Μειώνει το άγχος
Σε τι άλλο μπορεί να βοηθήσει το δαμάσκηνο
Η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να έχει μερικά επιπλέον θετικά αποτελέσματα: μπορεί να βελτιώσει την όραση και να βοηθήσει σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού.