Είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τα κάνει πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% καταλαμβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Χουρμάδες: Διατροφική αξία
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται:
- Θερμίδες: 277
- Υδατάνθρακες: 75 g
- Σάκχαρα: 66 g
- Φυτικές ίνες: 7 g
- Πρωτεΐνη: 2 g
- Κάλιο: 696 mg
- Ασβέστιο: 27 mg
- Μαγνήσιο: 54 mg
- Φωσφόρος: 62 mg
- Σίδηρος: 0,92 mg
Χουρμάδες: Οφέλη
Οι χουρμάδες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
- Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου.
- Δίνουν ενέργεια.
- Δυναμώνουν τα οστά σας.
- Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.
- Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών.